Platforme za kreditiranje poduzetnika

Kreditiranje poduzetnika većini je asocijacija na pružanje financijskih sredstava poduzetnicima u obliku kredita i zajmova banaka, kreditnih unija ili drugih kreditnih institucija.

Ti krediti služe kako bi poduzetnici financirali različite aspekte poslovanja kao što je realizacija poduzetničke ideje i pokretanje poslovanja, proširenje postojećih kapaciteta, istraživanje i razvoj, kupnja opreme, tekuća  likvidnost ili druge operativne potrebe.

Bankarski krediti za poduzetnike, odnosno glavni oblici kreditiranja poduzetnika mogu biti: investicijski krediti, kratkoročni krediti, kreditne linije i start-up krediti.

Kreditiranje poduzetnika

Investicijski krediti poduzetnicima služe za financiranje dugoročnih investicija kao što su kupnja tehnologije, strojeva ili nekretnina.

S druge strane, kratkoročni krediti za poduzetnike dobar su izbor za pokrivanje operativnih troškova poput nabave robe ili sirovina, što je uglavnom trošak koji se otplaćuje u roku od jedne godine.

Kreditne linije za poduzetnike predstavljaju fleksibilan oblik financiranja koji omogućuje korisniku da po potrebi povuče sredstva do određenog limita.

Start-up krediti za poduzetnike pružaju inicijalna sredstva za pokretanje poslovanja novih tvrtki.

Da ne postoje različiti oblici kreditiranja poduzetnika, ne bi bilo ni gospodarskog rasta i inovacija jer je pristup kapitalu ključan preduvjet za razvoj poslovnih ideja i njihovu uspješnu realizaciju na tržištu.

Platforme za kreditiranje

U modernom poslovanju sve je češća pojava takozvanih peer to peer (P2P) platformi za kreditiranje gdje pojedinci mogu posuditi novac jedni drugima, zaobilazeći tradicionalne financijske institucije poput banaka.

Ove platforme služe kao posrednici koji povezuju otkupitelje i prodavatelje (zajmodavce i zajmoprimce), omogućujući brz i fleksibilan pristup kapitalu.

Peer to peer platforme predstavljaju moderni način financiranja, odnosno privlačnu alternativu tradicionalnim metodama financiranja jer se do novca dolazi jednostavnije, brže i uz potencijalno povoljnije uvjete.

Kako funkcioniraju peer to peer platforme (P2P)?

U svijetu su sve više uobičajene peer to peer platforme koje spajaju poduzetnike i ulagače koji žele ulagati u nove ideje ili projekte. Primjerice, poduzetnik koji traži financijera može se registrirati na jednoj od P2P platformi na kojoj će predstaviti svoj projekt ili poslovni plan. Zajmodavci na platformi mogu biti pojedinci koji žele ulagati ili financijske institucije koje odlučuju koje će projekte financirati na temelju prikazanog poslovnog plana ili projekta.

Cijeli proces, od odabira projekta do sporazuma sa zajmoprimcem obavlja se putem sučelja platforme, a isplata novca obavlja se isključivo na račun zajmoprimca.

Otplata, odnosno povrat kredita predmet je dogovora zajmoprimca i zajmodavca i obavlja se prema unaprijed dogovorenom rasporedu.

Prednosti platforme za kreditiranje

Platforme za kreditiranje poduzetnika nude nekoliko značajnih prednosti kada se usporede s tradicionalnim kreditiranjem putem banaka.

Korisnici prvo ističu brzinu realizacije jer proces dobivanja kreditnih sredstava putem P2P platformi uključuje daleko manje birokracije.

Druga prednost platformi za kreditiranje je fleksibilnost. Naime, peer to peer platforme često nude fleksibilne uvjete koji podrazumijevaju i prilagodljive planove otplate te niže kamatne stope.

Treća, ali svakako ne i posljednja prednost je pristupačnost, posebice za mlade tvrtke koje možda još uvijek nemaju dovoljno dobar odnos s bankama da bi dobile kredit ili imaju manje tradicionalne poslovne modele koji često lakše dobivaju potreban kapital putem P2P platformi.

 Pristup novim tržištima za banke

Platforme za kreditiranje poduzetnika na početku su naišle na otpor tradicionalnih financijskih institucija koje su ih gledale kao konkurenciju, no situacija se unazad nekoliko godina značajno promijenila.

Jačanje likvidnosti mikro i malih kompanija kroz ovakav vid financiranja utjecao je i na gospodarski rast te stvorio novu ulagačku klimu, zbog čega su i banke prepoznale potencijal P2P platformi te ih integrirale u svoje poslovanje.

Platforme za kreditiranje u Europi

U Velikoj Britaniji i Nizozemskoj P2P platforme imaju značajnu ulogu u financiranju mikro, malih i srednjih poduzeća. Pretežito su im okrenuti tehnološki sektor, e-trgovina i kreativne industrije i to ponajviše zbog fleksibilnosti i inovativnosti koje pružaju P2P platforme. Ne čudi stoga da su posebice popularni među startupovima i malim poduzetnicima.

U Hrvatskoj se tržište za ovakav oblik financiranja tek počelo graditi i to zahvaljujući inovaciji PlatiMe, platformi koja ima gotovo sva obilježja europskih P2P platformi, no uz neka vlastita pravila.

Platforma PlatiMe

PlatiMe je hrvatska platforma koja omogućuje tvrtkama prodaju nedospjelih eRačuna kako bi poboljšale svoju likvidnost ili došle do svježeg kapitala za nova ulaganja.

Ova platforma funkcionira kao oglasna ploča gdje pošiljatelji eRačuna, investitori (otkupitelji) i primatelji mogu međusobno trgovati nedospjelim potraživanjima.

U osnovi, PlatiMe omogućuje tvrtkama da brzo dođu do novca koji im je potreban, a investitorima pruža priliku za ostvarivanje profita otkupom potraživanja s diskontom.

Platforme kao PlatiMe tržištu pružaju inovativan način financiranja koji je brz, fleksibilan i pristupačan. S obzirom na sve veći interes poduzetnika i investitora, P2P kreditiranje ima svijetlu budućnost na hrvatskom i europskom tržištu.

Ostavi komentar