Faktoring ili kreditiranje – što je alternativa za brzo financiranje?

faktoring ili kreditiranje

Faktoring je financijska usluga koja omogućava tvrtkama brzu naplatu potraživanja prodajom svojih faktura specijaliziranim institucijama, takozvanim faktoring društvima.

Faktoring je oblik kratkoročnog financiranja kada poduzeće prodaje svoja dospjela ili nedospjela potraživanja kako bi ubrzalo novčani tijek. Ovaj oblik financiranja primarno koriste male i srednje tvrtke, posebice u sektoru trgovine jer im je likvidnost ključna za kontinuirani rad i rast poslovanja.

Tko koristi faktoring?

Iako smo uvodno rekli da faktoring koriste male i srednje tvrtke, istina je da će u nekom trenutku svog poslovanja ovaj vid financiranja koristiti kompanije svih veličina ako dođe do situacije da ne mogu dovoljno brzo naplatiti svoja potraživanja.

U poslovanju uvijek postoji klijent ili dva koji se ne drži rokova plaćanja ili u međuvremenu upadne u financijske poteškoće, što bez usluga kao što je faktoring može naškoditi i njihovim, inače stabilnim dobavljačima.

Pojednostavljeno, kad dođe do problema u naplati potraživanja, faktoring omogućuje očuvanje likvidnosti na relativnom brz i jednostavan način, bez potrebe za zaduživanjem putem klasičnih bankarskih kredita.

U Hrvatskoj su pretežiti korisnici usluga faktoring društava tvrtke u svim sektorima, ali i izvoznici.

Kako je faktoring zakonski reguliran?

Zakon o faktoringu (Narodne novine 94/14, 41/16) je temeljna pravna osnova za uslugu faktoringa, odnosno faktoring društva u Hrvatskoj. Prema ovom zakonu, faktoring društva moraju biti registrirana kao trgovačka društva (d.o.o. ili d.d.) s temeljnim kapitalom od najmanje milijun kuna, danas u eurskoj protuvrijednosti.

Zakon definira pravila za osnivanje i poslovanje faktoring društava, propisuje nadzor nad njihovim radom te uvjete za prekogranično obavljanje poslova faktoringa.

Nadzor tržišta i davanje odobrenja za rad društvima koja se na domaćem tržištu misle baviti faktoringom daje Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja, osim što izdaje licence društvima, cijelo vrijeme nadzire i prati zakonitost njihovog poslovanja.

Što su faktoring društva?

Faktoring društva su trgovačka društva (isključivo društva s ograničenom odgovornošću ili dionička društva) koja su od strane HANFA-e licencirana za obavljanje poslova faktoringa, odnosno financiranja kroz otkup potraživanja i sukladno Zakonu o faktoringu pod stalnim su nadzorom navedene agencije.

U Hrvatskoj je 2023. godine su bila licencirana tri poduzeća za faktoring čija je aktiva u toj godini iznosila je 17,1 milijun eura, a njihova ukupna dobit je bila milijun eura.

Njihov glavni zadatak je da svojim korisnicima kroz faktoring omoguće brzu naplatu domaćih ili inozemnih potraživanja, s pravom regresa (kada prodavatelj zadržava odgovornost za neplaćena potraživanja) ili bez regresa.

Vrste faktoringa

Postoje različite vrste faktoringa, odnosno kroz faktoring se mogu naplatiti različite vrste potraživanja, uključujući fakture za robu ili usluge.

Osim toga, razlikujemo tuzemni i inozemni faktoring, zatim regresni (kada prodavatelj zadržava odgovornost za nenaplaćena potraživanja) i bezregresni (gdje faktoring društvo preuzima rizik neplaćanja).

Postoji i poseban oblik takozvanog dobavljačkog faktoringa (obrnuti faktoring), koji koristi kupac kao osiguranje likvidnosti dobavljača.

Licencirano faktoring društvo u Hrvatskoj trebalo bi moći omogućiti korisnicima sljedeće usluge:

Regresni faktoring

Tvrtka zadržava odgovornost ako kupac ne plati dug.

Bezregresni faktoring

Faktoring društvo preuzima rizik neplaćanja.

Tuzemni i inozemni faktoring

Ovisno o tome je li riječ o domaćim ili stranim potraživanjima.

U faktoringu, faktoring društva kupuju neplaćene fakture ili potraživanja od poduzeća koja tom prodajom žele ubrzati svoj novčani tok. Faktoring im služi kako bi odmah dobili gotov novac, umjesto da čekaju plaćanje svojih kupaca.

Isplativost faktoringa za tekuće troškove

Mnogi poduzetnici smatraju faktoring korisnim alatom za financiranje tekućih troškova jer zbog brže naplate potraživanja lakše dolaze do kapitala. Tako čuvaju likvidnost svoje tvrtke, ne moraju se zaduživati u banci ili trošiti vlastite rezerve.

Međutim, to ne znači da i faktoring nema svoje troškove jer naknada za faktoring nerijetko može cijeli proces učiniti neisplativim i zato je dobro sve staviti na papir kako bi se detaljno procijenila isplativost ovog financijskog instrumenta.

Faktoring ili PlatiMe?

Faktoring je jedan od tradicionalnih alata koji se u Hrvatskoj koristi kao podrška likvidnosti tvrtki, osobito malih i srednjih kompanija koje se suočavaju s kašnjenjem u naplati potraživanja.

Međutim, u svijetu, a sve više i u Hrvatskoj prednost za brzo kreditiranje imaju P2P platforme i usluge poput PlatiMe. Iako obje usluge posluju po modelu kreditiranja bez posredstva klasičnih financijskih institucija kao što su banke, PlatiMe ipak ima određene prednosti koje ovu platformu čine povoljnijom opcijom za mnoge korisnike.

Brzina realizacije transakcije

Faktoring

Proces odobravanja faktoringa može trajati i više dana ili tjedana jer se obavezno provjeravaju financijski dokumenti i utvrđuje kreditna sposobnost dužnika, a potom se i sklapa ugovor s faktoring društvom.

PlatiMe

Digitalni prostor platforme omogućuje da pošiljatelji eRačuna jednostavno pronađu svog otkupitelja i u samo 24 sata prodaju nedospjelo potraživanje uz diskont. Ugovor u elektroničkom obliku potpisuju isključivo pošiljatelj, primatelj i otkupitelj između sebe, a PlatiMe je pružatelj infrastrukture gdje jedni pronalaze druge.

Procjenu dužnika obavlja sam otkupitelj i to brzo i jednostavno, koristeći integriranu business intelligence uslugu mojBI.

S obzirom na to da je zbog automatiziranog procesa i sama naplata daleko brža, prednost je u ovom slučaju na strani PlatiMe, posebice za one tvrtke koje trebaju brzu financijsku injekciju kako bi spasile ili ojačale likvidnost.

Fleksibilnost u naplati

Faktoring

Faktoring društva nerijetko uvjetuju ugovore s trajnijim obvezama, što ograničava poduzeće da koristi druge opcije financiranja.

PlatiMe

Korisnici PlatiMe sami biraju koje će račune i kada izložiti za prodaju na platformi, odnosno mogu izložiti jedan račun, sve račune ili nijedan.

Osim toga, primatelji računa mogu iskoristiti pravo prvokupa i otkupiti vlastita dugovanja uz određeni diskont i tako zaraditi na višku likvidnih sredstava.

Platforma PlatiMe, prema tome, nudi daleko veću fleksibilnost jer nema dugoročnih ugovora i obaveza koje su često prisutne kod faktoringa.

Pristupačnost naplate potraživanja

Faktoring

Ovisno o općim uvjetima poslovanja, faktoring društva znaju uvjetovati minimalni iznos potraživanja i provjeru kreditne sposobnosti.

Time se kao korisnici mogu isključiti manja poduzeća, odnosno tvrtke koje su iz nekog razloga imale nešto lošiji kreditni rejting.

PlatiMe

Na platformi mogu sudjelovati različite tvrtke, uključujući mikro, mala i srednja poduzeća.

Ograničen je pristup isključivo tek osnovanim tvrtkama, a za ostale sudionike dostupni su svi financijski i bonitetni pokazatelji koji se svakodnevno ažuriraju.  

Jednostavnija procedura registracije na platformu i automatizirani procesi izlaganja računa, davanja ponuda za otkup i procjenu rizika, ponovno prednost daju PlatiMe.

Troškovi i transparentnost naplate potraživanja

Faktoring

Naknada za uslugu ovisi o vrsti faktoringa, odnosno je li regresni ili bezregresni faktoring, ali i o riziku naplate.

Trošak faktoringa vrlo često nije potpuno transparentan jer se na procijenjenu cijenu često dodaju naknade za različite administrativne ili troškove obrade.

PlatiMe

Sudionicima na platformi se pruža potpuna kontrola nad troškovima, bez skrivenih naknada jer su iste jasno definirane.

Platforma pruža transparentan uvid u sve troškove transakcije unaprijed.

Jasnija struktura troškova, bez dodatnih skrivenih naknada, pruža veću financijsku transparentnost i predvidljivost i zato je PlatiMe ponovno bolji izbor za naplatu nedospjelih potraživanja.

Korištenje digitalnih tehnologija

Faktoring

Kod tradicionalnog faktoringa obrada se još uvijek temelji na fizičkoj dokumentaciji, različitim bankovnim procesima i osobnim pregovorima što usporava cijeli proces.

PlatiMe

Digitalna platforma PlatiMe koristi napredne algoritme i tehnologiju za automatizaciju izlaganja računa i prikupljanje ponuda, a potom i sklapanje elektroničkog ugovora.

Korisnici imaju pristup usluzi putem interneta gdje god se nalazili, a prodaji i otkupu nedospjelih potraživanja sudjeluju bez potrebe za složenom papirologijom.

Potpuno digitalizirani model poslovanja smanjuje birokraciju i ubrzava procese, čineći PlatiMe platformu jednostavnijom za korištenje, a proces naplate potraživanja bržim i jednostavnijim.

Kreditiranje likvidnosti

Kada je riječ o naplati nedospjelih računa, PlatiMe se pokazao kao fleksibilniji, brži i troškovno transparentniji model od tradicionalnog faktoringa, posebice kada je riječ o malim i srednjim tvrtkama.

PlatiMe, za razliku od faktoringa,  koristi modernu tehnologiju za ubrzanje procesa, smanjenje troškova i pojednostavljenje poslovanja, što ga čini atraktivnijim izborom u suvremenom poslovanju kada želite brzo doći do likvidnih sredstava.

Za naplatu nedospjelih potraživanja PlatiMe nadmašuje faktoring u svim aspektima, posebice kada korisnik traži brzinu, fleksibilnost i troškovnu transparentnost.

Tome u prilog govori i podatak da je u prvih devet mjeseci 2024. godine volumen zatvorenih potraživanja na PlatiMe gotovo 30 milijuna eura.

Ostavi komentar