Plati me d.o.o. podržava mišljenje Hanfe

Društvo PlatiMe d.o.o., s obzirom na specifičnost usluge i činjenicu da takva ne postoji na tržištu, a neposredno i potencijalno uključuje i financijske institucije, prije lansiranja platforme zatražilo je mišljenje Hanfe u kojem je detaljno izložen poslovni model platforme.

Temeljem navedenog, podržavamo stajalište koje je nakon sjednice, održane 6. svibnja 2021. godine, objavilo Upravo vijeće Hanfe o nadzoru poslova na platformi PlatiMe u kojoj ističu kako PlatiMe i poslovni model platforme nisu subjektom nadzora Hanfe.

Hanfa je u svome priopćenju potvrdila poslovni model platforme PlatiMe u kontekstu digitalne oglasne ploče na kojoj se susreću potražnja i ponuda za kapitalom, koja donosi dodatno administrativno rasterećenje  i pojednostavljuje cjelokupan proces sklapanja ugovora o ustupu potraživanja.

U smislu obavezne suradnje Hanfe i društva PlatiMe d.o.o. kao upravitelja platforme, ističemo kako to ne mijenja naš koncept poslovanja, a ne mijenja ni samu proceduru što se tiče sudjelovanja korisnika platforme.

Društvo već provodi detaljnu provjeru zainteresiranih otkupitelja koji ne mogu biti netom osnovane tvrtke o kojima nema financijskih podataka, a sama platforma povezana je sa sustavom Moj-BI koji, osim što sadrži o više od 60 poslovnih i financijski pokazatelja za više od 300.000 poslovnih u Hrvatskoj, automatski informira o svakom negativnom poslovnom pokazatelju poduzeća.

S obzirom na to da su sve aktivnosti na platformi transparentne, ne postoji prepreka za izvještavanje prema Hanfi kao regulatornom tijelu kada i ako se za to pokaže potreba.

PlatiMe d.o.o. infrastrukturno je spreman provesti  povezivanje s Hanfom na tehnološkoj razini, čime bi se olakšale potencijalne regulatorne procedure, a što bi i za faktoring tvrtke stvorilo predispoziciju da poslovanje presele  u digitalnu sferu, kako je to već praksa u brojnim europskim državama i SAD-u.

Stajalište o nadzoru Hanfe pročitajte na poveznici ovdje.