Naplata nedospjelih potraživanja s dugim rokom plaćanja uz PlatiMe

plati me

PlatiMe omogućuje dobavljačima skraćivanje perioda naplate nedospjelih potraživanja putem otkupa od strane investitora.

Platforma PlatiMe je izuzetno korisno mjesto za povezivanje onih koji žele unaprijediti ili zadržati svoju likvidnost s investitorima koji su spremni ulagati na domaćem tržištu kako bi osigurali ekonomski oporavak.

Na PlatiMe, nedospjeli eRačuni mogu se izlagati odmah nakon izrade ili čak i nakon slanja primatelju.

Ova fleksibilnost omogućuje dionicima dinamičko upravljanje likvidnošću, omogućujući im direktno financiranje između pojedinaca bez posredovanja financijskih institucija.

PlatiMe predstavlja svojevrsni peer-to-peer oblik financiranja, već uobičajen na zapadu, ali prvi put dostupan u Hrvatskoj.

Naplata nedospjelih potraživanja

Ova inovativna platforma revolucionira način na koji se upravlja financijama i pruža novu razinu kontrole i prilike za sve sudionike u financijskom ekosustavu.

Svoj nedospjeli račun možete izložiti na PlatiMe direktno iz servisa mojeRačun. Taj informacijski posrednik mjesečno prenosi više od 250.000 eRačuna do Centralne platforme. Ovi računi uključuju one prema i od javnih i sektorskih naručitelja.

U istom periodu, posrednički posao u privatnom sektoru obavljaju i za oko milijun dokumenata, eRačuna i pratećih isprava.

Elektronički računi pružaju neusporedivu sigurnost u kanalu razmjene, vremenu zaprimanja i validaciji identiteta pošiljatelja i primatelja.

Također omogućavaju bržu naplatu potraživanja u usporedbi s papirnatim računima. Sve to je dobra podloga za uspješno izlaganje nedospjelih računa na platformi PlatiMe.

Valuta plaćanja

Jedan od ključnih izazova hrvatskog gospodarstva su dugi rokovi plaćanja računa, što uzrokuje probleme s likvidnosti mnogim poduzećima. Kroz PlatiMe, ovaj problem postaje prošlost.

Platforma omogućuje dobavljačima skraćivanje perioda naplate računa putem otkupa od strane investitora, koji su spremni pričekati dospijeće računa i preuzeti rizik naplate.

Kako naplatiti potraživanje od kupaca?

Pravila naše platforme obuhvaćaju i proces davanja suglasnosti za objavu informacija o eRačunima koji su dostupni za prodaju.

Suglasnost za prodaju mora dati primatelj računa, ili, alternativno, iskoristiti pravo prvokupa i sam otkupiti vlastiti nedospjeli eRačun uz diskont.

Kako bi se eRačun prodao na PlatiMe, pošiljatelj računa treba prihvatiti ponudu otkupitelja, ali ima pravo i odbiti je. U slučaju odbijanja, ponuda prestaje važiti, a novi ciklus ponuda otvara se svaki radni dan.

Važno je napomenuti da pošiljatelj samostalno odlučuje koje će račune staviti na prodaju. To znači da može objaviti bilo jedan ili čak sto eRačuna tijekom mjeseca, dok sljedeći mjesec možda neće objaviti niti jedan.

Svaki sudionik u procesu može jasno utvrditi prednosti i rizike sudjelovanja na platformi. Identifikacija svih dionika procesa osigurava fer i ravnopravno nadmetanje kroz isticanje ponuda, uz ključnu stavku – pristanak sudjelovanja na platformi.

Financijski pokazatelji uz mojBI

Svaki sudionik, bilo da je pošiljatelj eRačuna ili otkupitelj, ima mogućnost fleksibilne kontrole nad eRačunima koje želi izložiti ili pregledati na našoj platformi. Otkupitelji imaju pristup servisu mojBI koji omogućuje provjeru boniteta primatelja.

Usluga mojBI se ističe kao jedinstveno automatizirano rješenje koje prati svaku promjenu statusa blokade kupaca, čak i nakon slanja eRačuna.

Osim toga, mojBI pruža informacije o preko 60 drugih financijskih pokazatelja uspješnosti poduzeća, obuhvaćajući 300.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Sve ovo osigurava da će svi sudionici u procesu jasno prepoznati prednosti i rizike sudjelovanja na našoj platformi PlatiMe.

Identifikacija svih dionika procesa

Platforma PlatiMe pruža mogućnost objave eRačuna na prodaju uz pristanak svih sudionika procesa. Pošiljatelji i otkupitelji potpisuju elektronički Ugovor o ustupanju potraživanja koji se  generira automatski po zaključenju transakcije i potpisuje naprednim elektroničkim potpisom (eOsobna iskaznica) ili PKI digitalnim certifikatom.

Nakon toga se plaćanje odvija izvan platforme, koja je u ovom poslovnom odnosu pružatelj infrastrukture za prodaju eRačuna i identifikaciju dionika.

Prednosti platforme PlatiMe

Prednosti sudjelovanja na PlatiMe su brojne. Prodajom nedospjelih eRačuna, pošiljatelji poboljšavaju likvidnost, smanjuju troškove financiranja i olakšavaju procese financiranja.

Primatelji smanjuju rizik, dinamički upravljaju likvidnošću i ostvaruju mogućnost povećanja efikasnosti nabave kroz niže cijene.

Otkupitelji, osim povećanja tržišta prodaje i snižavanja troškova poslovanja, grade svoj imidž kroz sudjelovanje u inovativnim rješenjima.

Ostavi komentar